Scratch Conference Europe u Cambridge-u!!

Code Club Hrvatska i Udruga Programerko je prisustvovala na Scratch konferenciji u Cambridge-u (UK) pod pokroviteljstvom Raspberry Pi i Code Club organizacije. Puna tri dana se održavala konferencija na Churcill College-u gdje su se razne zemlje predstavljale sa svojim idejama. Prvi dan smo prisustvovali u prostorijama Raspberry Pi na fantastičnoj radionici gdje nas je ugostila ekipa iz Code Club International. Razmjenjivale su se razne ideje, a pred sam kraj radionice smo se okušali i u programiranju. Uz Code Club Hrvatska na radionici su bili Code Club Izrael, Code Club Španjolska, Code Club Kanada i Code Club Turska.

Drugi dan, Scratch konferencija je počela nadahnjujućom prezentacijom jednog od tvoraca Scratcha, Mitchela Resnicka iz MIT Media Lab-a.

Subotu i nedjelju su ispunila predavanja, radionice i primjeri korištenja Scratcha iz cijelog svijeta kao što su učenje umjetnosti i slikanje, učenje engleskog, čak i vezenje uz Scratch.

Završni šou drugog dana Scratch konferencije pripao je Neil-u Monteiro-u znanstvenom prezenteru iz Velike Britanije. Uz pomoć publike putovao je u stilu Indiana Jonesa kroz Scratch igricu. Trebalo mu je računalno znanje i vještine u Scratchu kako bi igrači prošli kroz jedan virtualni dio, plus nekoliko praktičnih elektroničkih pokusa kako bi izašli iz opasnog labirinta.

Posljednji dan konferencije je započeo zanimljivom diskusijom i prezentcijom Jamesa Asletta iz Code Club International tima i Rossa iz Code Club Kanade. Imali smo sreće razgovarati i s jednim od inženjera iz MIT Scratch tima. Posebno ga je zanimalo kako djeca u HR koriste Scratch i jel prijevod dobro napravljen.

Scratch konferencija je završila prezentacijom koju je izvodila Fran Scott – inženjerka i znanstvena voditeljica. U ovoj prezentaciji Fran je bila naoružana Scratch-omn, Raspberry Pi-ima i njezinom maštom – savršenim receptom za neke prilično uzbudljive demonstracije.

Veliko hvala Raspberry Pi i Code Club organizaciji na prekrasnom ambijentu, gostoprimstvu i domaćinstvu.