Moonhack – globalni “hackathon” namijenjen djeci

Pozivamo svu djecu, učitelje, roditelje i volontere da se 15.8.2017. uključe u Moonhack, prvi globalni “hackathon” namijenjen djeci, kojeg je prošle godine osmislio i pokrenuo Code Club Australia. Riječ hackathon programerima je dobro poznata – to je događaj, najčešće u trajanju od nekoliko dana, u kojem se programeri okupljaju s ciljem zajedničkog rješava računalnih problema i izazova. Moonhack 2017 nastavak je vrlo uspješnog dječjeg hackathona održanog prošle godine u Australiji koji je okupio više od 10000 malih programera te time postavio novi svjetski rekord. Sudjelovanje na Moonhacku je besplatno, kao i sve ostale aktivnosti u organizaciji Code Club-a.

Tko se može prijaviti na Moonhack?

Moonhack je namijenjen svima, neovisno o dobi i iskustvu u programiranju. Volonteri iz Code Club-a Australia pripremili su tri jednostavna zadatka namijenjena različitim dobnim skupinama. Scratch Jr projekt namijenjen je djeci predškolskog uzrasta, Scratch projekt idealan je za osnovnoškolce, a oni stariji mogu se okušati u projektu u programskom jeziku Python. Upute za Scratch Jr i Scratch projekte dostupne su i na hrvatskom jeziku. Iskusnija i samostalnija djeca mogu se okušati i u izradi vlastitog projekta na temu Mjeseca.

Cilj Moonhacka je povećati interes djece, roditelja i učitelja za područje programiranja pa ne škodi još jednom napomenuti da za sudjelovanje nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo niti sudjelovanje na prijašnjim Code Club radionicama. U obaranju svjetskog rekorda sudjelovat će prijave djece od 8 do 18 godina.

Gdje se održava Moonhack?

Moonhack se održava svugdje! Zadacima možete pristupiti iz udobnosti vlastitog doma ili pak organizirati grupno rješavanje u obližnjoj školi, knjižnici ili nekom drugom javnom prostoru.

Kako se prijaviti?

Link za prijavu dostupan je na službenoj stranici Moonhack-a.

Kako uvesti dijete u programiranje?

Moonhack je osmišljen kako bi se programiranje na što jednostavniji način približilo velikom broju djece diljem svijeta. Svaki projekt popraćen je jasnim uputama koje su dostupne i na hrvatskom jeziku, a roditelji ih mogu pratiti bez poteškoća, čak i ako se nikada nisu susreli s programiranjem. Više informacija o zadacima i samom događaju možete pronaći na web stranici Moonhack-a, a za sva dodatna pitanja Code Club Hrvatska vam stoji na raspolaganju.